De juiste data oplossing voor jouw organisatie

Artikel

Welke data oplossing je moet kiezen voor welk probleem, is niet per se eenvoudig. Om te weten welke keuze je moet maken is het belangrijk eerst te begrijpen wat de verschillen zijn tussen deze data oplossingen en de informatie die ze verzamelen. De verschillende oplossingen op het gebied van Data Management zijn beschikbaar voor zowel kleine als grote bedrijven en kunnen helpen bij het vereenvoudigen van processen. We leggen de belangrijkste verschillen aan je uit. heb je dan toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Wat is het verschil tussen de data oplossing PIM en PDM?

Product Information Management (PIM) en Product Data Management (PDM) worden vaak als dezelfde termen beschouwd terwijl het twee verschillende dingen zijn. De aanpak is wel hetzelfde: productdata beheren, centraliseren en structuur geven. Maar er zitten significante verschillen in het uiteindelijke doel. Wat is voor jouw organisatie geschikt, PIM of PDM? En waarom? Om daar achter te komen zul je de volgende zaken duidelijk moeten hebben.

Waar gebruiken organisaties PDM voor?

Product Data Management (PDM) is bedoeld voor alle informatie rondom productontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, productplanning en urenregistratie. PDM software is daarmee een belangrijke datamanagement softwaretool ter ondersteuning van Product Lifecycle Management (PLM). Want PLM staat voor een strategische aanpak, waarbij de procedure centraal staat. Daarvoor put men informatie uit PDM gegevens.

“PDM: wanneer productontwikkeling belangrijk is!”

PDM beheert productdata binnen een ontwikkelafdeling, geeft het structuur, zorgt voor centrale opslag van bijvoorbeeld CAD gegevens en 2d tekeningen. Dus wanneer het belangrijk is om de levenscyclus van een product gedetailleerd te volgen dan komt PDM om de hoek kijken. Informatie uit PDM geeft antwoord op vragen over hoe iets tot stand gekomen is. Is dat de vraag die je graag beantwoord ziet? Dan is een PDM systeem de juiste data oplossing.

Wanneer gebruiken organisaties PIM?

Product Information Management (PIM) richt zich met het beheer van productinformatie vooral op de ondersteunende kant van het verkoopproces. Waarbij PDM uitgebreid in gaat op de productcyclus gaat PIM de diepte in op productniveau. Denk aan kleuren, omschrijvingen, afmetingen, afbeeldingen en handleidingen.

“PIM: krachtige ondersteuning bij alle aspecten van het verkoopproces!”

Een PIM systeem vormt de informatiebron van je webshop, je ERP systeem en andere interne of externe systemen die productdata nodig hebben. Het wordt vaak gebruikt door retailers met veel productdata die behoefte hebben aan centralisatie en overzicht in databeheer van verschillende externe partijen. PIM geeft antwoord op alle wat– vragen over een product. Als dit helpt bij het organiseren van je informatie, is PIM de juiste data oplossing voor jou.

PIM systeem speciaal voor MKB

Midden- en kleinbedrijven hebben bijvoorbeeld voor de informatievoorziening naar hun webshop veel baat bij een geavanceerd PIM systeem. Maar omdat PDM en PIM systemen vaak duur zijn in aanschaf en onderhoud, zijn ze alleen weggelegd voor grote bedrijven.

Om die reden ontwikkelden wij Beeyond. Dit is een (template based) PIM systeem dat met name interessant is voor MKB. En je kan er direct mee aan de slag! Via het Software as a Service model kan Beeyond worden afgenomen met een maandelijks abonnement. Daardoor blijven hoge investeringen uit.

Heb je interesse in een demo of wil je vrijblijvend bekijken of Beeyond een oplossing voor jouw organisatie is? Neem contact met ons op via info@beeyond.nl.